Ohutta yläpilveä ja kaikenlaista roinaa

Jari Putula Pilvipalvelut, Vallankumous

90-luvun pilvettömistä keleistä nykypäivän pilvipalveluihin. Onko tämä suurin teknologinen harppaus sitten internetin tulon… Koodari muistelee aurinkoisia kelejä ja intoilee mahdollisuuksista päästä rakentelemaan uusia pilvipalveluita.

90 –luvun puolessavälissä vielä kun talvisin oli kylmä, kesäisin lämmin ja taivas useimmiten pilvetön, työskentelin märkäkorvaisena C++ -koodarina. Sitten erään raportointiprojektin yhteydessä tapahtui kummallisia; mikrotukihenkilö, joka oli samalla propellipää, asensi käyttämääni palvelimeen web –palvelin ohjelmiston. En tietenkään ymmärtänyt silloin tapahtuman vallankumouksellisuutta, mutta raportteja sillä sai ainakin jaettua kumman helposti. Oman työasemani Netscape –selaimelle tuli äkillisesti kovaa käyttöä. Sillä pääsi katsomaan ulkomaisten yliopistojen sivuja, lukemaan miten helpoiten tehdä kotiviiniä ja monia muitakin suorastaan hyvin kiinnostavia sivustoja tuli löydettyä. Altavista oli käytetyimpiä palveluita. Enpä tuolloin arvannut minkä kokoluokan asiasta oli kysymys, vaikka kummallista intuitiivista, epämääräistä aavistelua muistan tunteneeni. Useimmiten tuollaiset kutinatilat olivat vääriä hälytyksiä, tuolloin ei. Kutinan aiheutti tietenkin ’The Thing Called Internet’.

Aikahyppy tähän päivään; paljon on bittejä virrannut kaapeleissa ja juuri edellämainitun ilmiön takia. Internet on valloittamassa pikkuhiljaa kodin jokaisen sähköllä tai akulla toimivan vempeleen; kotiverkko on kovilla kun perheen kännykät, läppärit, tabletit, pc:t, varashälyttimet, televisiot, kamerat, digisovittimet ja blu-ray –soittimet keskustelevat kiivaasti reitittimen kanssa. ’Internet of Things’ on täällä. Vuodenajatkin ovat muuttuneet, tai muuttumassa, mikäli uskomme valtaosaa tiedemiehistä. Syksynoloisen pitkän jakson kaltaiset lauhat ja pilviset, pitkät ja pimeät ’talvet’ tulevat ilahduttamaan pakkasta inhoavia suomalaisia.

Samanlaista kutinaa kuin tuolloin 90 –luvulla olen kokenut viime aikoina. AWS (Amazon Web Services) on tullut tutuksi puuhatessani sinne erilaisia demoja, teknisiä poc:eja ja vaikkapa viritellessäni Hadoop –klusteria. Kaikki ovat asioita, joiden testailu ennen tätä uutta vallankumousta olisi vaatinut huomattavia rahasummia, aikaa, vaivaa ja sellaisia hankintoja joista ei kokeilujen jälkeen enää helposti pääsekään eroon. Ylipäätään moni asia olisi käytännössä jäänyt edellämainittujen syiden takia tekemättä ja kokeilematta.

Tänä päivänä voi valjastaa haluamansa kokoiset palvelimet haluamillaan ohjelmistoilla käyttöönsä minuuteissa. Ja kun tarve loppuu, voi palvelut sammuttaa taksamittarin nakutuksen loppuessa samanaikaisesti. Palvelu on yhtä demokraattinen kuin itse internetkin; pienellä rahalla tai jopa ilmaiseksi pääsee kiinni haluamiinsa IAAS/PAAS/SAAS –palveluihin. Ei tarvita kuin bisnesidea ja toteutusta pääsee rakentamaan siltä istumalta. Markkinatalous karsii menestymättömät ideat, mutta pilvipalvelut mahdollistavat toisaalta evoluution kiihtymisen ja toisaalta sen, että kuka vain voi ideoitansa testata. Tarvitaan siis vain se bisnesidea. Sitä odotellessa voi kokeilla vaikkapa AWS:n, Azuren tai Bluemixin ilmaispalveluja ja kokeilla miltä tuntuu olla testaamassa tulevaisuutta.

Kiinnostavatko sinua erityyppiset pilvipalvelut, niiden mahdollisuudet ja vaikkapa erot eri palveluntoimittajien välillä? Mistä aiheesta haluaisit tarkempaa tarkastelua? Laita sähköpostia askarruttavista asioista niin keskustellaan lisää.