Kun teollisuuden toimialaosaaminen yhdistyy matematiikkaan: esittelyssä Eija Muhonen

Eija Muhonen Avarea, Avareacrew

Avarean vahvuus piilee henkilöstössämme ja AvareaCrew-blogiteksteissä tutustumme tekijöihimme tarkemmin.

Nimi: Eija Muhonen

Aloittanut Avarealla: 11/2015

Nimike: Consultant

Mistä tulen ja kuka olen?

Opiskelin matematiikkaa Helsingin yliopistossa vajaa 10 vuotta. Lukion jälkeen kävin armeijan jossa ei pääsykokeisiin ehtinyt lukea, joten päädyin Kauppakorkean sijaan yliopistoon suoraan papereilla. Yliopiston matematiikka oli todella erilaista kuin mikään sitä ennen ja opinnot aloittaessani koin saman kulttuurishokin kun kaikki muutkin. Yliopistossa opin kuitenkin uuden tavan ajatella ja ratkaista ongelmia. Asioita pitää pystyä lähestymään monesta eri näkökulmasta. Opinnot venähtivät yli tavoiteajan sekä töiden että opiskelijärjestöissä toimimisen takia, mutta en halunnut lopettaa kumpaakaan. Työt, opiskelijajärjestöt ja opiskelu toimivat loistavasti vastapainoina toisilleen ollessaan niin erilaista toimintaa.

Opiskelujen ohessa olin 10 vuotta töissä teollisuuden puolella ennen tuloani Avarealle. Aloitin varastopuolella työskentelyn osa-aikaisesti opintojen oheen ja tein lähinnä ilta- ja viikonloppuvuoroja. Siirryin varastolta tuotannon puolelle ja lopulta etenin esimiestehtäviin. Noin 7 vuoden ajan vastasin iltavuorossa kaikesta tapahtuvasta, järjestin työvuorot, korjasin koneita ja ajelin trukilla. Pidin työstä paljon sillä se oli fyysistä käsillä tekemistä, jossa näki heti työnsä jäljen. Olen aika tehokas ja sain usein illassa aikaan sen mitä kolme miestä aamussa, tai siltä ainakin tuntui. Viimeisen kesän työskentelin toimiston puolella B2B myynnin ja asiakaspalvelun parissa. Sain siis hyvin kattavan opin teollisuuden alan yrityksen toiminnasta. Olen myös samassa paikassa käyttänyt tuhansia kiloja alkoholia valmistaessani käsihuuhdetta :D.

Avarealle päädyin oikeastaan heti valmistuttuani, kun sain ystävältä vinkin, että erääseen projektiin tarvittiin apua. Aloitin määräaikaisella sopimuksella, mutta sitten tempauduinkin tähän ihan täysillä mukaan.

Mitä teen Avarealla?

Työskentelen teknologiakonsulttina ja data-analyytikkona asiakasprojekteissa, eli aamuisin suuntaan yleensä töihin asiakkaan tiloihin. Haen dataa asiakkaan tietokannasta ja muokkaan sitä erilaisiin tarpeisiin sopivaksi. Se, miten dataa muokkaan tai mitä etsin, riippuu todella paljon asiakkaan tarpeesta ja käynnissä olevasta projektista. Ohjelmointikielinä olen nyt käyttänyt (PL/)SQL:ää ja R:ää. Teen paljon muokkausta itsenäisesti ja työhöni kuuluu myös miettiä, millainen ratkaisu missäkin kohtaa on toimivin. Usein projektiin liittyy se, että yritän löytää datasta asioita, jotka mahdollistavat tulevaisuuden tapahtumien ennustamisen. Datan avulla voidaan myös selvittää esimerkiksi, kiinnostaako kuluttaja-asiakasta jokin tuote toista enemmän. Toinen puoli työstäni on sitten migraatioprojekteja, joissa asiakkaan tietoja siirretään järjestelmästä toiseen. Näissä mietin, miten dataa tulisi muokata ja mitä ohjataan mihinkin, jotta tiedot saadaan siirrettyä uuteen järjestelmään halutusti. Uusi järjestelmä ei koskaan ole samanlainen kuin vanha.

Työssäni parasta on se, kun keksin miten jokin palanen kannattaa tehdä ja pystyn ratkaisemaan asiakkaan ongelman, eli ahaa-elämykset ja onnistumiskokemukset. Haasteena konsultin työssä on uuteen dataan ja ohjelmistoihin tutustuminen ja niiden opettelu. Data-analyytikon hommassa suurin osa ajasta menee datan siivoamiseen ja muokkaamiseen, aina tulee eteen uusia puutoksia ja virheitä. Ensin tulee aina mietitä mitä etsitään, missä muodossa asiakkaan data on ja mitä on ylipäänsä mahdollista löytää. Tulevaisuudessa haluan kehittyä yhä enemmän nimenomaan edistyksellisen analytiikan puolella.

Millasta täällä on olla töissä?

Avarealla on kivoja tyyppejä töissä ja se on minulle todella tärkeää. Välillä melkein harmittaa, kun kaikkia ei näe niin usein, kun ollaan eri projekteissa eri paikoissa. Onneksi meillä on klubit ja muut tapahtumat joissa tavataan koko porukka, näihin osallistun supermielelläni. Työntekijöistä pidetään täällä huolta ja resurssit saa, kun niitä tarvitsee. On myös helppo sanoa, jos jotain ei osaa taikka ymmärrä ja apua saa aina. Tämän hetkisessä projektissani on myös todella osaava tekninen projektipäällikkö, jolta olen saanut paljon tukea.

Olen viihtynyt hyvin, enkä ole päässyt kyllästymään. Uusia asioita tulee eteen koko ajan ja pidempään käynnissä ollut projekti tuntuu puolestaan jo tutulta ja turvalliselta.

Seuraavaksi työstään kertoo Lead konsulttimme Mikko Varila, mitä voisit kertoa hänestä?

Emme ole fyysisesti Mikon kanssa useinkaan samassa paikassa töissä, mutta kun muuten nähdään niin huumorintajumme kohtaavat (minun mielestä :D). Mikosta tulee minulle älykäs fiilis, hän on asiallinen ja osaa käyttäytyä kaikissa tilanteissa, mikä on hyvä asiakastyössä. Mikko osaa aina ottaa asiat vastaan niiden vaatimalla vakavuudella (eli välillä ei vakavasti ollenkaan) ja hänellä on hyvä tilannetaju.

Blogi-postauksetUutisia analytiikasta

Lue lisää osaamisestamme!Lue lisää palveluistamme!