Esineiden internet ja sen luoma analytiikka

Mikko Varila Analytiikka, Avarea, Esineiden internet, IOT-analytiikka

Kuinka esineiden internet ja sen luoma analytiikka (IoT-analytiikka) mullistaa liiketoimintamalleja

 

Analytiikka, jota esineiden internet tarjoaa, luo valtavia kilpailuetuja sitä oikein hyödyntäville organisaatioille. Esimerkiksi teollisuudessa sillä voidaan parantaa valmistetun lopputuotteen laatua ja madaltaa koneiden ylläpito- ja tuotantokustannuksia, koska mm. kuluvien osien käyttöikää voidaan ennustaa.

Esineiden internet tarjoaa siis faktaan perustuvaa tietoa, mikä mahdollistaa tehokkaammat prosessit ja tuo turvaa siellä, missä sitä totisesti tarvitaan – esimerkiksi lentokoneiden turbiineissa.

Seuraavan kerran kun istut lentokoneessa, niin IoT-analytiikka saattaa olla tuomassa turvaa lentomatkallesi. Toiset lentoyhtiöt nimittäin ostavat usein siipien alla oleviin turbiineihin tietyn ”toiminta-ajan” palveluntarjoajalta. Turbiinissa on lukuisia sensoreita, jotka välittävät reaaliaikaista dataa turbiinin toiminnoista ja materiaalien kunnosta. Näin mahdolliset viat voidaan ennakoida tarpeeksi ajoissa.

Analytiikkaa voi hyödyntää siis todella moniin eri tarkoituksiin. Sinua saattaisi kiinnostaa, kuinka aloitimme korjaamaan jätevesiverkon vuotavuutta datan perusteella!

 

Esineiden internet avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Yksinkertainen esimerkki IoT-analytiikan tuomista uusista liiketoimintamalleista voisi olla seuraava:

Viisi eri paperikoneen valmistajaa tarjoavat kaikki samanlaista paperikonetta. Yksi heistä hyödyntää esineiden internetiä ja voi näin ennakoida eniten kuluvien osien käyttöikää ja havaita alkavat viat tarpeeksi ajoissa. Näin tuotanto ei seisahdu, koska uusi osa osataan tilata riittävän ajoissa.

Analytiikan avulla voidaan myös parantaa laitteen kustannustehokkuutta ja parantaa lopputuotteen laatua. Näin loppuasiakkaan kustannukset pienenevät ja toimitusvarmuus paranee, mikä luo selkeän kilpailuedun.

Seuraavassa linkissä esimerkki eräästä projektistamme, jossa kehitimme olemassa olevan tuotteen ympärille kokonaan uuden liiketoimintakonseptin. Lue täältä miten!

Esineiden-internet-Tuotto

Datan kerääminen on kasvava trendi

Dataa tullaan keräämään pelkästään vuonna 2017 enemmän, kuin viimeisen 5000 vuoden aikana on kerätty yhteensä. Dataa siis kerätään aivan valtavasti! Datan kerääminen ja sen analysointi on selkeästi kasvava trendi, jota on tosin tehty jo pitkään, mutta joka on kuitenkin isossa kuvassa vasta aluillaan.

On nimittäin hyvin mahdollista, että 10 vuoden päästä yhdessä päivässä kerätään enemmän dataa, kuin mitä olemme keränneet tähän päivään mennessä. Esimerkiksi itseohjautuvat autot keräävät nyt ympäristöstään lähes 2 gigaa dataa joka sekunti, jotta turvallinen ajokokemus voidaan taata.

 

Mitä tehdä kaikella esineiden internetin keräämällä datalla?

Datan kerääminen koneista, asioista ja esineistä ei sinällään ole uusi juttu. Uutta on enemmänkin datan valtava määrä ja sen monipuolisuus. Siksi haasteeksi nouseekin sen käyttö. Miten tätä kaikkea dataa oikein käytetään hyödyksi? Miten datan avulla voidaan parantaa omaa toimintaa ja loppuasiakkaan kokemaa arvoa?

Tärkeä osa IoT-hankkeita onkin analytiikka, jolla datasta muodostetaan ymmärrystä kohteena olevista ilmiöistä, mallinnetaan niiden käyttäytymistä tai pyritään jopa ennakoimaan tulevaa. Tuotekehitys, uudet innovaatiot, uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytäminen ja muut liiketoiminnan kehitystä edistävät toimenpiteet ovat mahdollisia vasta, kun datasta on saatu analytiikan avulla selkeää informaatiota päätöksenteon tueksi.

Jos organisaatiostanne ei löydy valmiiksi sisäistä osaamista, niin helpoin ja tehokkain vaihtoehto on valita ulkopuolinen kumppani, joka pystyy keräämään dataa, analysoimaan sitä ja antamaan siitä selkokielisen raportin ja kehitysehdotukset. Muutoin tärkeä ja vaivalla kerätty data jää vain dataksi, jota on vaikea hyödyntää.

 

Meiltä saatte tarvitsemanne avun

Me Avarealla tarjoamme avuksenne laaja-alaisen kokemuksen ja valmiuden toteuttaa IoT-projektit alusta loppuun.

Saatte valjastettua meidät nopealla aikataululla IoT-projektienne pariin, jotka viemme ammattitaitoisesti alusta loppuun niin liiketoiminnallisesta kuin analyyttisestakin näkökulmasta. Saatte siis yhden talon sisältä kaiken tarvitsemanne strategiasta käytännön toteutukseen ja selkokielisiin johtopäätöksiin, joiden avulla voidaan lähteä kehittämään niin teknistä ja analyyttistä, kuin myös liiketoiminnallistakin puolta.

Tutustu meidän IoT-analytiikka -palveluumme. Sen avulla esineiden internet alkaa tekemään töitä organisaationne hyväksi ja saatte tehostettua toimintanne aivan uudelle tasolle!

Blogi-postauksetUutisia analytiikasta

Lue lisää osaamisestamme!Lue lisää palveluistamme!