Datamysteerejä ratkomassa: esittelyssä Jaakko Teinilä

Jaakko Teinilä Avarea, Avareacrew

Avarean vahvuus piilee henkilöstössämme ja AvareaCrew-blogiteksteissä tutustumme tekijöihimme tarkemmin.

Nimi: Jaakko Teinilä

Aloittanut Avarealla: 11/2016

Nimike: Product manager/ data scientist

 

Mistä tulen ja kuka olen?

Olen tehnyt pitkän uran Nokialla ja Microsoftilla, jossa suurimman osan ajasta työskentelin Nokian tutkimuskeskuksessa, mutta siirryin sitten Microsoftille puhelinbusineskaupan myötä. Työ itsessään oli siellä monilta osin samankaltaista, kuin mitä nyt teen Avarealla, eli kehitin agile-menetelmillä tuotetta. Nyt työympäristö on erilainen, Avarea toimii konsultointibusineksessä.

Kun Microsoft lopetti puhelimien tuotannon, oli aika miettiä mitä tekisin seuraavaksi. Avareassa kiinnosti nähdä vähän pienimpi organisaatio, jossa ihmiset olisivat lähellä ja päätökset pystyisi tekemään jouhevasti heti palaveripöydässä. Toinen kiinnostava asia itselleni oli tuotebusiness, joka erottaa mielestäni Avarean muista konsulttifirmoista.

Olen pelannut korista koko ikäni, harrastusmielessä. Kouluporukasta lähtenyt into jatkuu yhä, treenejä on joka viikko ja pelataan Espoon harrasteliigassa. Seuraa lajia myös muuten, erityisesti tietenkin Suomen maajoukkueen touhuja, mutta myös NBA:ta. Nyt kun Lauri Markkanen siirtyi Chicago Bullsiin, niin olen seurannut entistä tarkemmin tapahtumia myös siellä päässä. Vastauksena Marjon kyselyihin totean, että keittiömestaritaitoni taitavat liittyä eniten grillaukseen. Niitä tuotoksia on toimistolle vähän hankala tuoda, joten ehkä tuon sitten suklaalevyn.

 

Mitä teen Avarealla?

Vedän tällä hetkellä Avarean tuotekehitysprojektia. Luulen, että tähän haluttiin järjestelmällinen ote ja se on yksi syy, miksi valitsivat juuri minut. Tuotekehityksen parissa meitä työskentelee oma tiimi, jossa työskennellään ketterästi Scrum-menetelmän mukaisesti. Projektin vetämisen ohessa teen myös koko ajan teknistä toteutusta, sen mukaan mitä tarvitaan.

Noin kolmannes ajastani kuluu erilaisissa data scientist-projekteissa. Näen tässä vahvasti tulevaisuuden, maailma muuttuu siihen suuntaan, että näillä projekteilla tulee olemaan yhä isompi rooli. Nyt käynnissä on useampi eri projekti, jossa ratkotaan koneoppimisen algoritmeilla reaalimaailman ongelmia. Koneoppimisen idea on, että ohjelmaan syötetään paljon dataa ja algoritmi löytää sitten itsessään säännöt, joilla voidaan esimerkiksi ennustaa asioita, esimerkiksi vaikka raaka-aineen hinnan kehitystä. Tärkeää on löytää aina juuri se oikea algoritmi, joka toimii kyseiseen ongelmaan parhaiten. Myös data tulee esittää algoritmille oikeassa muodossa, jotta ennustaminen toimisi oikein.

Data scientistin työtä voisi verrata rikostutkimukseen. Ensin kerätään mahdollisimman paljon dataa (johtolankoja), tietoa joka voisi vaikuttaa lopputulokseen. Näiden johtolankojen pohjalta voidaan luoda erilaisia teorioita siitä, mikä lopputulos voisi olla. Kokeillaan seurata muutamaa eri teoriaa, ja lopulta mysteeriin löytyy vastaus. Usein algoritmien avulla saadaan kyllä lainalaisuudet selville.

 

Millasta täällä on olla töissä?

Olen viihtynyt Avarealla hyvin, ihmiset ovat auttavaisia ja työ on vastannut odotuksiani. Tietyllä tapaa tänne tuloni oli sattuma, enkä ollut kuullut yrityksestä aikaisemmin. Työnkuvassa pääsen hyödyntämään kokemustani agile-tiimin vetämisestä, tuotekehityksestä ja uuden innovoinnista. Avarealla on tietynlaista rohkeutta busineksessä, tuotekehitykseen panostetaan ja mennään muutenkin kohti uutta, vaikkei heti tiedettäisi, onko se kannattavaa. Täällä uskalletaan kokeilla, ei vain juututa perusbusinekseen.

Olen mukana Avarean mentorointiohjelmassa, mentoroin tällä hetkellä kahta työntekijää. Tämä on tuntunut itselle mielekkäältä, on hyvä välillä keskittyä täysin jonkun toisen henkilön kehittämiseen. Kyse ei ole pelkästään teknisestä ohjeistuksesta, vaan myös toisen rohkaisusta ja uusien katselukulmien löytämisestä.

 

Seuraavaksi työstään kertoo data-analyytikkomme Julius Nieminen, mitä voisit kertoa hänestä?

Julius on kiinnostava kaveri, selvästi tosi intohimoinen data scientist, joka haluaa kehittää itseään jatkuvasti. Innokas ja pätevän oloinen. Juliuksella on myös hyvä matemaattinen tausta, josta on hyvä kehittyä edelleen.

Blogi-postauksetUutisia analytiikasta

Lue lisää osaamisestamme!Lue lisää palveluistamme!