Tähtitieteestä datatieteeseen: esittelyssä Oskari Miettinen

Oskari Miettinen Avarea, Avareacrew

Avarean vahvuus piilee henkilöstössämme ja AvareaCrew-blogiteksteissä tutustumme tekijöihimme tarkemmin.

Nimi: Oskari Miettinen

Aloittanut Avarealla: 09/2017

Nimike: Data Analyst/ Data Scientist

Mistä tulen ja kuka olen?

Taustani ennen Avarealle tuloa löytyy akateemisesta maailmasta ja luonnontieteiden puolelta, tarkemmin sanottuna tähtitieteestä. Pääaineenani luin siis tähtitiedettä ja siinä sivussa fysiikkaa ja teoreettista fysiikkaa. Kiinnostukseni eri luonnontieteisiin heräsi yläasteella, ja minulla oli hieman vaikeuksia päättää mitä alaa hakisi opiskelemaan kun kaikki vaikutti niin mielenkiintoisilta. Lopulta sitten päädyin tähtitieteeseen, koska siinä tutkitaan sitä oikeaa luontoa, eli luontoa jota ihminen ei ole (ainakaan vielä) pilannut. Väittelin Helsingin yliopistosta vuonna 2010 ja sen jälkeen toimin tohtoritutkijana Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella ja Zagrebin yliopiston fysiikan laitoksella Kroatiassa. Vuosina 2014-2017 olin tutkijajäsenenä isossa kansainvälisessä kollaboraatiossa nimeltä COSMOS (Cosmic Evolution Survey), johon kuulu yli 200 tutkijaa yli 10:stä eri maasta.

Työ akateemisessa maailmassa ei varsinaisesti vastannut niitä odotuksia joita minulla yläasteikäisenä oli. Tutkijan työ on välillä ihan uskomattoman vaikeaa ja sisältää varsinaisen tutkimuksen lisäksi monia muitakin asioita, kuten esimerkiksi opetus- ja ohjaustyötä. Tutkijan pitää olla monen alan ammattilainen. Kroatiassa työskennellessäni aloin kaivata takaisin Suomeen ja samalla tuli tunne, että haluan jättää akateemisen maailman taakseni. Halusin soveltaa data-analytiikkaa jossain muussa ympäristössä. Muutin takaisin Suomeen ja aloin katsella vapaita työpaikkoja ja huomasin Avarean Analytics Lead Consultant -hakuilmoituksen. Lähetin hakemuksen ja parin haastattelun jälkeen sain onnekseni paikan. Pääsen nyt siis hyödyntämään kokemustani maanpäällisissä asioissa. Tutkijan ja data-analyytikon työ on hyvin samankaltaista; data-analytiikka on data-analytiikkaa riippumatta siitä mihin ja missä sitä sovelletaan. Tosin bisnespuolella analytiikan ei tarvitse olla ihan niin eksaktin tarkkaa kuin tieteessä. Koska tähtitiede on minulle sitä normaalia maailmaa, menee nämä bisnesmaailman jutut välillä yli hilseen.

Harrastan kuntosalia ja luen paljon – olen vapaa-ajallakin kiinnostunut luonnontieteistä. Yli 10 vuotta tuli myös treenattua aikidoa, mutta se sitten jäi ulkomaille muuton myötä.

 

Mitä teen Avarealla?

Olen yksi Avarean data-analyytikoista ja toimin konsulttina eri asiakasprojekteissa. Tavoitteenamme on saada datasta irti hyödyllistä tietoa, joka tukee asiakkaan liiketoimintaa ja päätöksentekoa. Osallistun myös meidän sisäiseen tekemiseen, josta esimerkkinä mainittakoon Avarean kansainvälistymismahdollisuuksia kartoittaneen kyselytutkimuksen tulosten analysointi.

Olen viihtynyt tosi hyvin ja koko ajan meno vain paranee. On sellainen olo, että on ollut täällä jo ties miten kauan ja kiitos tästä menee mahtavalle porukalle. Ihmiset tekevät ilmapiirin ja tänne on kiva tulla töihin. Työ itsessään on samankaltaista kuin tutkijana ollessa, mutta toisin kuin yliopistossa, täällä arvostetaan ihmistä.

Olen käynyt tapaamassa myös potentiaalisia asiakkaita, ja ensimmäinen myyntikäyntini taisi olla jo ensimmäisellä työviikollani. Alkuun tämä myyntipuoli hieman arvelutti ja tilanteet tuntuivat vieraalta. Olen kuitenkin ajatellut, että puhun asiantuntijana data-analyytikon äänellä ja myyntimiehet sitten hoitavat myynnin. Alkuhaasteet ovat liittyneet erityisesti siihen, kun en ole ymmärtänyt yritysmaailman terminologiaa, mutta koko ajan olen ollut paremmin kärryillä. Jatkossa haluan tietysti oppia vielä enemmän siitä, miten dataa ja erityisesti koneoppimista sovelletaan eri asiakastapauksissa. Tässä ei ikinä ole valmis, vaan joka päivä on liikaakin uutta opittavaa.

 

Millaista täällä on olla töissä?

En tiennyt Avareasta paljoakaan etukäteen, mutta arvelin että tulen työskentelemään monenlaisten projektien parissa ja pääsen kehittymään laaja-alaisesti. Analyytikon paikkaa hakiessani en tajunnut koko toimenkuvan laajuutta, mutta eritoten myyntitapaamisiin osallistuminen on tuonut piristystä työviikkoihin. Koska saan olla mukana myös näissä tilanteissa, olen paremmin kartalla siitä mitä yrityksen sisällä tapahtuu.

Analytiikkakonsultin työn haasteet liittyvät siihen, että projektit liittyvät aina omiin toimialoihinsa, joista ei välttämättä ole paljoakaan ennakkotietoa. Itseopiskelun määrä on loputon ja on hyväksyttävä, ettei koko ajan voi olla täysin varma siitä, mitä on tekemässä. Parasta työssäni on kuitenkin se, että saan olla tekemisissä tosiasioiden kanssa ja pääsen yhdistämään tieteen ja käytännön maailman. Missään vaiheessa minun ei ole tarvinnut luopua tieteellisestä puolesta, ja se on ollut itselleni erityisen tärkeää. Vaikka tässä ollaankin tekemisissä bisneksen ja asioiden ennakoinnin kanssa, loppupeleissä kiinnostavaa ei ole se, miten asiat voisivat olla, vaan se miten ne ovat. Välillä yritän tuoda mukanani myös ripauksen provosoivaa asennetta.

Pidän Avarean matalasta hierarkiasta, ja täällä on helppo lähestyä ihmisiä. Kukaan ei nosta itseään toisten yläpuolelle. Tällaiseen luksukseen en yliopistomaailmassa juurikaan törmännyt.

AvareaCrew jää tämän myötä tauolle. Mitä voit kertoa Tomi Haapasesta, joka avasi syksyllä ensimmäisenä työtään meillä?

Tomi oli yksi ensimmäisiä ihmisiä joiden kanssa juttelin Avarealla, ja hän tuntui välittömästi hengenheimolaiselta. Tomilla on hauska tyyli puhua ja käyttää mielenkiintoisia ilmauksia. Varmasti osittain näistä syistä Tomi on menestynyt niin hyvin myyntipuolella. Aloitimme suunnilleen samaan aikaan (Tomi kuukautta aiemmin), joten olemme heti alusta asti pystyneet jakamaan ajatuksia ja kokemuksia, huonolla huumorilla höystettynä tietysti!

Lue myös Oskarin blogi data-analytiikan perusluonteesta täältä.

Blogi-postauksetUutisia analytiikastaLue lisää osaamisestamme!Lue lisää palveluistamme!