Haluan tietää miten maailma toimii: esittelyssä Julius Nieminen

Julius Nieminen Avarea, Avareacrew

Avarean vahvuus piilee henkilöstössämme ja AvareaCrew-blogiteksteissä tutustumme tekijöihimme tarkemmin.

Nimi: Julius Nieminen

Aloittanut Avarealla: 03/2017

Nimike: Junior Data Scientist

Mistä tulen ja kuka olen?

Valmistuin 2016 Aalto-yliopistosta diplomi-insinööriksi elektroniikan ja sähkötekniikan tutkinto-ohjelmasta, pääaineenani luin sähköfysiikkaa. Tein opintojen ohessa kesä- ja osa-aikatöitä tutkimusapulaisena yliopistolla aiheena teoreettinen puolijohdekvanttioptiikka. Aikaisemmin olin tehnyt kesätöinä isäni työpaikalla musiikkikustannussopimusten skannausta ja arkistointia. Pääsin skannailemaan muun muassa itse Sibeliuksen papereita.

Olen aina ollut kiinnostunut fysiikasta, esimerkiksi luin 11-vuotiaana Hawkingin Ajan lyhyttä historiaa, vaikken tekstistä vielä paljon ymmärtänytkään. Olin jo tuolloin kiinnostunut siitä, millainen maailma on ja miten se toimii. Hain diplomi-insinööriksi, sillä työllistyminen sitä kautta tuntui varmemmalta kuin puhtaan fysiikan lukeminen. Opintojen jälkeen olisin voinut jäädä jatko-opiskelemaan, mutta usea tekijä vaikutti siihen, että en jäänyt sille uralle. Akateeminen maailma on luonteeltaan epävarma ja kilpailullinen, eikä minulla ollut suurta intohimoa itse tutkimusaihetta kohtaan. Tohtoriksi valmistumisen jälkeenkin olisin todennäköisesti ollut edelleen epätietoinen tulevaisuudentavoitteistani. Päätin siis, että oli aika kokeilla jotain muuta.

Olen vapaa-ajallakin kiinnostunut tieteistä ja myös ystäväpiirissäni on samanhenkistä porukkaa. Tätä kautta minulle heräsi opintojeni aikana kiinnostus tilastotiedettä kohtaan, sillä ilman sen tuntemusta on vaikeaa olla monipuolista ymmärrystä maailmasta. Kävin yliopistolla bayesilaisen tilastotieteen kurssin, jonka koin hyvin hyödylliseksi, ja sain siitä innostusta jatkaa asian parissa. Valmistumisen jälkeen oli enemmän aikaa, joten aloitin verkkokurssien käymisen analytiikkaan liittyen, tutkin ja luin muun muassa koneoppimisesta lisää. Kun aloin etsiä töitä, löysin Saranen Consultingin järjestämän Analytics pro -koulutusohjelman, jonka ideana on tuottaa lisää analytiikan osaajia Suomeen. Hain ja pääsin ohjelmaan, ja tätä kautta päädyin myös Avarealle. Minulla ei ollut tänne tullessa hirveästi odotuksia, kun ei ollut vielä kunnolla yrityspuolen työelämäkokemustakaan.

Mitä teen Avarealla?

Olen data scientist (toim.huom. Data Science) ja työskentelen enimmäkseen Avarean toimistolla, mutta käyn toki välillä asiakkaiden luona esimerkiksi esittelemässä tuloksia. Työssäni parasta ovat mielenkiintoiset ongelmat, ja että pääsen oppimaan koko ajan uutta. Lisäksi on ollut hauska huomata, että tutkimustaustastani on hyötyä, sillä esimerkiksi hyödynnän nykyisessä työssänikin Google Scholarilla löytämiäni artikkeleita.

Yliopistomaailmaan verrattuna työnteko on vähän erilaista. Yliopistolla tutkimustyö oli hyvin vapaata, kunhan tutkimusta saa vietyä eteenpäin. Täällä tulokset tulee keksiä nopeammin, projekti voi vaihtua äkkiä, ja sitten pitää vain heittäytyä uuteen. Yliopistolla pyöritetään usein yhtä asiaa, jota saa ratkoa suhteellisen rauhassa. Sielläkin tehdään totta kai paljon töitä, mutta tahti on erilainen. Odotin ehkä bisneksen puolelta vielä tiukempaa kuria. Avarealla on aika rentoa, sillä lähinnä työmäärää seurataan, eikä niinkään sitä, millä ajanhetkellä töitä tekee. Palavereihin toki tullaan ajallaan.

Ensimmäisessä asiakasprojektissani oli kyse big data -ympäristön rakentamisesta. Tein erinäisiä avustavia selvityksiä, ja siinä sivussa opin useista big data -kontekstissa käytetyistä teknologioista. Myöhemmin siirryin siitä ns. edistyneen analytiikan puolelle. Edistyneellä analytiikalla viitataan meillä tilastotieteen ja koneoppimisen hyödyntämiseen, ja data scientist toimii näiden alojen asiantuntijana. Täydellinen data scientist osaisi hyvin monenlaista kuten eri alojen bisnespuolen, koneoppimisen tuotannollistamisen, ja vaikka viimeisimmät edistysaskeleet deep learningissa, mutta käytännössä on mahdotonta olla kaikkien alojen asiantuntija. Siksi toimimmekin tiiminä. Projektit ovat olleet minulle erittäin hyviä oppimiskokemuksia, ja tuntuu, että oma osaaminen menee koko ajan eteenpäin.

Millasta on olla töissä täällä?

Avarea on mukava työpaikka; ei ole tarvinnut aamuisin harmitella töihin menemistä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja työtehtävät mielekkäitä. Projektitilanteesta riippuen stressiä voi toki tulla, mutta pääasiassa koen, että tämä on rento paikka.

Apua saan kokeneemmilta kollegoilta, ja tuntuu, että aina voin kysyä. Toimitusjohtajaa voi puhutella etunimellä, eikä tarvitse jännittää johtoryhmää.

Seuraavaksi työstään kertoo data-analyytikkomme Oskari Miettinen, mitä voisit kertoa hänestä?

Oskari aloitti sen verran vähän aikaa sitten, että emme ole vielä ehtineet tehdä yhdessä projektia. Mukavalta tyypiltä hän vaikuttaa ja meillä on taustassa samankaltaisuutta. Oskarille voi siis heittää fysiikkaläppää. Olemme molemmat bisnespuolella uusia, joten on helppo samaistua toisen tilanteeseen. Varmasti jatkossa tehdään myös projekteja yhdessä ja päästään ratkomaan asioita.

Blogi-postauksetUutisia analytiikasta

Lue lisää osaamisestamme!Lue lisää palveluistamme!